Skoči na glavno vsebino

Teden otroka v starejših skupinah

V vrtcu smo od 7. 10. – 11. 10. obeležili mednarodni Teden otroka, katerega rdeča nit so bile OTROKOVE PRAVICE in pesem Toneta Pavčka, Pravica.

Pravica pravic je pravica živeti,
biti otrok za srečo rojen,
tata in mamo ob sebi imeti
in jima padati veselo v objem.

Lepa pravica je teči po trati
in ne biti kot trava teptan,
učiti se brati in biti med brati
enakovreden in spoštovan.

Rasti, kot rastejo jelke in bori,
poslušati pesmi, ne pokov granat,
in potem enkrat ob majniški zori
reči nekomu: IMAM TE RAD!

In še: biti duša v svetu brez duše,
majhna svetloba sredi velike teme,
ali vsaj kaplja v obdobju suše,
ne biti nihče, a OTROK, KI JE VSE!

V našem vrtcu smo si izbrali pet pravic iz Konvencije o otrokovih pravicah in jih vzeli kot vodilo za dejavnosti ta teden.

Pravica do identitete: Z otroki smo se pogovorili o pojmu identiteta, ogledali smo si osebno izkaznico in se pogovorili o pomenu samega pojma in izkaznice. Nato so si otroci izdelali svojo osebno izkaznico z imenom, najljubšo barvo, svojo risbo in najljubšo stvarjo.

Pravice veljajo za vse otroke, ne glede na raso, spol, veroizpoved…: Ogledali smo si risanko na temo drugačnosti in se o njej pogovorili. Na ta dan smo se poveselili tudi za novo poslikavo zidu okoli vrtca, pripravili pesmi in deklamacije ter plesali ob glasbi in milnih mehurčkih.

Pravica do pridobivanja in deljenja informacij, razumljivih otrokom: Otroci so iz revij iskali sličice na temo dom, družina, vrtec ter izdelali članke, ki so jih predstavili v skupini.

Pravica do zdrave prehrane, zdravstvene oskrbe: Otroci so si sami izbrali sadje, ga narezali in si iz njega zmešali sadno kupo za malico ali si pripravili smoothie.

Pravica do igre, prostega časa: Otroci iz skupine Veverice so za vse ostale pripravili igrico z naslovom Palačinkarna, ter nam povedali jesensko deklamacijo.

Predvsem pa smo se v tem tednu veliko igrali!

                                                 

Dostopnost