Skoči na glavno vsebino

Sproščanje s pomočjo himalajskih posod

Glasbene urice v vrtcu delujejo že tretje šolsko leto. S pomočjo različnih iger, tem in pripomočkov želimo otrokom približati širok svet glasbe.

Otrokom smo želeli približati glasbo kot sprostitveno tehniko za pomirjanje, saj živimo v času hitrega tempa življenja in preobremenjenosti, v katerega so vpeti tudi naši otroci. Pogosto se ne zavedamo, da otroci potrebujejo sprostitev, mir, tišino, da lahko občutijo in doživijo svoja čustva.

Himalajske posode so eden izmed pripomočkov za sproščanje in pomirjanje, zato smo na Glasbene urice povabili gospo Metko Hribar, da nam jih predstavi. Na vabilo se je z veseljem odzvala in nas že tretjič obiskala, v času počitka.

Himalajske posode so posode, ki izhajajo iz področja Himalaje in so starodavni instrument, ki se uporablja za ustvarjanje glasbe, sproščanje, umirjanje, zdravje in kot pomoč pri meditaciji.

Vibracije in zvoki himalajskih posod omogočajo doživljanje lastnih notranjih izkustev – globoko sprostitev, notranji navdih, počitek…

Vsaka posoda je dodatno naravnana tako, da preko spektra tonov, vibracij, kakovosti in globine zvoka vpliva na posamezno čakro. Tak zvok se ne le sliši, ampak tudi čuti in doživlja. Najpogosteje se na himalajske posode igra tako, da z udarjalom, ki ima na koncu mehek filc, udarjamo po posodi ali drsimo po oboku posode. Mehko udarjanje ustvarja vibrajoč – doneč zvok. Zvok kot reka potuje po nadijih in meridijanih, krvnih in limfnih žilah. Vsako celico, vsak atom telesa zvok napolni in zavibrira z informacijo zdravja, harmonije, ravnovesja. Zato se zvočna masaža s tibetanskimi posodami imenuje celična masaža. (Mojca Morya Malek)

Metka je bila v skupini otrok kot nevidni igralec na pojoče posode. Otrokom se je pridružila v času počitka, saj so bili že na blazinah. Med igranjem so bili otroci sproščeni in so se prepustili vihrajočim zvokom pojočih posod. Nežno jih je popeljala v svet sanj in sprostitve.

Gospe Metki se iskreno zahvaljujejo, za posebno doživetje in hkrati vabimo, da se nam pridruži še kdaj.

Dostopnost