Skoči na glavno vsebino

Zaključek projekta Z igro do prvih turističnih korakov na temo Voda in zdravilni turizem

Za naša življenja je voda nepogrešljiva, pa vendar se včasih obnašamo, kot da jo imamo na pretek.

Namen projekta je bil, da otroke ozaveščamo o pomenu vode za življenje ter da otroci spoznajo vodne vire našega kraja. Največji poudarek je bil na naši reki Reki, ki teče skozi naše mesto. V projekt je bilo vključenih pet skupin (Srnice, Piščančki, Krtki, Muce in Veverice).

Otroci in vzgojiteljici iz skupine Srnice  so se večkrat odpravili na raziskovanje voda in narave v našem kraju. Spoznali so avtorsko zgodbo o škratu Sibirčku ki jih je popeljal v svoje domovanje pod slapom Sušec. Tam so odkrili več slapov Sušca, jih preštevali, opazovali naravo in živali, ki tam živijo. Na gregorjevo so izdelali ladjice iz naravnega in odpadnega materiala in jih spustili po strugi. Na vrtčevi terasi so si pripravili bazenčke, napolnjene z rečnimi kamenčki in toplo ter mrzlo vodo, ter si privoščili pravo »knajpanje«.

V skupini Piščančki sta vzgojiteljici pripravili otrokom dve gledališki predstavi z naslovoma Potoček in Dva dežnika. Preko celega leta so opazovali spreminjanje pretoka vode skozi letne čase, risali dež in opazovali kaj se zgodi, če risbice dajo na dež. Sproščali so se ob zvokih himalajskih posod, igrali nanje, poslušali njihov zvok tudi kadar damo v posode vodo ter začutili vibracije zvoka skozi vodo.

V skupini Veveričke so spoznavali različne oblike vode, sodelovali pri poskusih z vodo, poslušali naravoslovne zgodbe o vodnih kapljicah. Dežne skladbe so slikali s prsti ob instrumentalni skladbi Dež. Vsak otrok si je izdelal pihanko svoje kapljice. Naredili so si tudi vodno čutno pot ter tako spoznali, kaj je »knajpanje«. Prav posebno doživetje pa je bila ekskurzija v Sečoveljske soline, kjer so spoznali postopek pridelave soli, soline in njihove zdravilne učinke. Projekt so zaključili z izdelavo makete iz odpadnega papirja, ki prikazuje pot od izvira do morja. Postavili so jo na razstavo pred našo skupino.

V skupini Krtki in Muce so si ogledali projekcijo na temo voda ter iskali odgovore na vprašanja (kakšna je voda, zakaj rabimo vodo, kako varčujemo z vodo itd). Ob spremljavi  harmonike so se naučili novo pesem z naslovom Tječe, tječe bistra uoda, ki je obenem tudi naša himna. Naredili so kar nekaj naravoslovnih poskusov z vodo ter se sprehodili do izvira Bistrice, Kovačevca in Sušca. Pri izviru Bistrice so vse tri skupine (Veveričke, Krtki in Muce) ogledali vodovodni sistem, ki naše mesto in okolico oskrbuje s pitno vodo. Preko pogovora in slik so spoznavali potok Bistrica, ki je s svojimi pritoki dajal kruh mlinarjem in žagarjem. V ta namen so vse skupine v projektu obiskale Hodnikov mlin ter si ogledale vodno kolo. Skupini Krtki in Muce sta projekt zaključili z ekskurzijo v Park Škocjanske jame, kjer naša reka Reka ponikne.

Projekt ponuja veliko možnosti za bogatitev trajnostnega razvoja. Otroci so tako spoznali vodo kot pomembno življenjsko tekočino ter njen pomen za ljudi in naravo.

Dostopnost