Skoči na glavno vsebino

KULINARIČNI SPOMINEK

Otroci iz skupine Pingvinčki so v letošnjem šolskem letu sodelovali v projektu pod okriljem Turistične zveze Slovenije z naslovom »Okusni zakladi: Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom.«

Cilj projekta je:

  • da otroci skupaj z vzgojiteljicami ustvarijo »kulinarični spominek«, ki odraža bistvo kraja in njegove kulinarične tradicije,
  • da uporabijo lokalno pridelane sestavine,
  • da izpostavijo bogate in živahne okuse kraja v katerem živijo ter,
  • da, aktivno sodelujejo in raziskujejo.

IDEJA

Idejo za nastanek »kulinaričnega spominka« smo dobili ob zajtrku, ko so nam dnevno ostajali kosi kruha. Pobrskali smo po »nonini kuharici« iz leta 1956 in našli recept za kruhov narastek z jabolki, ki smo ga malo priredili in poimenovali »Pingvinčkova kocka.«

Kaj smo novega pridobili, spoznali in naredili?

  • Poslušali smo pravljico z naslovom Od kod si, kruhek avtorja Tomaža Lapajne.
  • Spoznali smo, da suh kruh v kuhinji lahko ponovno uporabimo.
  • Kruh smo natrgali na majhne koščke, čez nekaj dni pa smo zavihali rokave in si pripravili našo sladico.
  • Zgibanko z našo idejo in receptom smo razdelili kupcem v pekarni Domače dobrote. Otroci so se spoznali tudi s poklicem peka in njegovim delovnim okoljem.
  • Spoznali smo nove besede: pšenica, žetev, mlin, mlinski kamen, mlinsko kolo, pekarna, pek.
  • Suh kruh smo zmeli v drobtine in si pripravili še en recept iz »nonine kuharice«, slastno frito iz drobtin, jajc, mleka in sladkorja.
  • Drobtine, ki so nam ostale smo natrosili v ptičje hišice, ki jih imamo v okolici vrtca.
Dostopnost