Skoči na glavno vsebino

»PAŠTELONA«

V letošnjem šolskem letu je tudi skupina Ovčke sodelovala v projektu Turistične zveze Sslovenije, Z igro do prvih turističnih korakov. Glavni namen projekta je bil spoznavanje postopka priprave in izdelave testenin v povezovanju s preteklostjo našega kraja. Večkrat smo z otroki odšli na sprehod v staro mestno jedro. Otroci so spraševali o razpadajočih se zgradbah in jih z velikim zanimanjem opazovali. Odločili smo se, da otrokom predstavimo tovarno Pekatete, ki je bila prva tovarna testenin, prav v našem kraju Ilirska Bistrica. Spoznali smo samo tovarno, različne vrste testenin in se seznanili s postopkom izdelave testenin.

Spoznavanje domačega kraja in tovarne Pekatete

Na sprehodu smo se ustavili ob visoki zgradbi, ki je v razpadajočem stanju. Z otroki smo jo opazovali in poskušali ugotoviti, kaj je bilo včasih v njej. Otroci so imeli veliko idej, a nobena ni bila prava. Povedali smo jim zgodbo o Antonu Žnideršiču in prvi tovarni testenin. V vrtcu smo si ogledali video posnetek in stare fotografije, ki so otroke zelo pritegnile. Z velikim zanimanjem so postavljali vprašanja in bili zelo radovedni. Opisovali smo različne vrste testenin, katere so izdelovali v tovarni in opisovali »gospoda Pašto«, kot so ga opisali otroci, kateri je krasil plakat tovarne »Pekatete«. Spoznali smo tudi ime mesta Villa del Nevoso, Ilirska Bistrica v preteklosti in otrokom razložili kaj ime pomeni.

Izdelava testenin

Z otroki smo pripravili vse potrebne pripomočke za izdelavo testenin; jajca, moko, tehtnico, posodo, kuhinjsko desko in napravo za valjanje testenin. Sprva smo v posodi stehtali moko, nato pa vanjo razbili šest jajc. Nekateri otroci so se prvič srečali z razbijanjem jajc in lepo jih je bilo opazovati, kako se trudijo in pazijo, da se pade v moko tudi kakšna lupina. Vzgojiteljica je nato zamesila testo in ga razdelila na več kosov. Pomokali smo mizo in vsak otrok je mesil svoj kos testa. Ko je testo postalo dovolj mehko, smo ga združili v veliko kepo in pustili počivati. Medtem ko je testo počivalo, smo spoznali strojček za valjanje testenin in ga pričvrstili na mizo. Otroke smo razdelili v manjše skupine in začeli smo z valjanjem. Eden izmed otrok je vrtel ročico, drugi trije pa so preprijemali testo, ki je bilo vedno daljše. Testo smo nato s pomočjo naprave razrezali na rezance, katere smo lovili v posodo. Testenine smo nato položili na pomokan prt in eden izmed otrok je predlagal, da bi našim testeninam izbrali ime. Nanizali so veliko predlogov in izglasovali ime »Paštelona«.

Paštelona

Otroci so ves čas spraševali ali bomo našo Paštelono lahko tudi poskusili. Niso in niso mogli pričakati, kdaj bomo naše testenine skuhali. Nekaj Paštelone smo shranili, drugo pa smo skuhali in zanjo pripravili domačo omako, takšno kot so jo včasih večkrat jedle naše none. Na ponvi smo stopili maslo in na njem prepražili krušne drobtinice. Omako smo prelili čez Paštelono in jo posuli s sladkorjem, da je bila jed še bolj okusna.

Ob koncu projekta smo z našo Paštelono obdarili Čebelarsko društvo Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica ter Turistično informativni center Ilirska Bistrica.

Dostopnost