Skoči na glavno vsebino

Tačke pomagačke

“Pes ima v življenju en sam cilj: da podari svoje srce(J. R. Ackerley).”

Tudi v tem šolskem letu, nas bodo obiskali prav posebni psi in prostovoljci iz Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.

Društvo Tačke pomagačke deluje že 13 let. Člani društva obiskujejo več kot 80 ustanov po vsej Sloveniji, kjer izvajajo različne programe; kot so terapije s pomočjo psov, aktivnosti s pomočjo psov, družabništvo ter osveščanje otrok in mladostnikov o pravilnem odnosu do živali.

Terapevtski psi z vodniki so posebej šolani za to delo, stabilnega značaja. Psi so izredno socializirani, negovani, dvakrat letno veterinarsko pregledani (vključno s parazitološko preiskavo), predvsem pa zelo prijazni, igrivi, nežni in kar je najpomembnejše obožujejo otroke. Med obiskom so vedno pod nadzorom vodnika.

Zakaj pes?

Pes je zelo dobra terapevtska žival za različno stare otroke in vse vrste težav. Je krdelna žival z veliko pozitivnimi lastnostmi. Potrebuje človeško bližino, je predan in želi ugoditi. Lahko je samo prisoten in  leži poleg, ko se mi pogovarjamo ali pa tišči v otroka, da ga boža. Pes se rad lovi, prinaša in odnaša stvari, se skriva, skače. Vse to deluje zelo sproščujoče, zmanšuje stres in napetost, otroci pa so potem bolj pripravljeni na sodelovanje. Prisotnost psa ponuja brez konca možnosti za igro, pogovor in učenje. Spodbuja razvoj govora, medsebojne stike, spoštovanje dogovorjenih pravil ter vabi h gibalnim igram. Telesni stik s prijaznim psom zagotavlja močno čustveno oporo. Naklonjenost, ki jo pes kaže otrokom, spodbuja občutke sprejetosti in krepi samozavest.

Kako pes vpliva na otroke?

  • Umirja,
  • motivira,
  • zabava,
  • usmerja pozornost,
  • mehča napetost,
  • tolaži,
  • spodbuja,
  • povezuje.

V  skupino Ovčke bo 2-krat mesečno, čez celo šolsko leto prihajala avstralska ovčarka Fancy in njena vodnica Jerica. Skupaj bomo peli, plesali, telovadili in se igrali. Zabave s Fancy ni nikoli dovolj.

Vodja projekta je Anija Skrt. Sodelujejo še: Tereza Kresevič Ivančić in Ana Derenčin.

Več informacij o društvu in njihovem delu lahko najdete na spletni strani
www.tackepomagacke.si.

Dostopnost